Entrevista a Josep Lloveras (Pep) propietari de la Carnisseria Ca La Rossa

Entrevista a Josep Lloveras de Ca La Rossa

Entrevista a Josep Lloveras (Pep) propietari de la Carnisseria Ca La Rossa

El passat mes d’octubre, la Generalitat de Catalunya va lliurar un premi de comerç centenari a Ca La Rossa, que celebra més de 140 anys d’història.

Premi de comerç centenari atorgat per la Generalitat de Catalunya
Premi de comerç centenari atorgat per la Generalitat de Catalunya

Avui dia, el Pep i la Marga són la cinquena generació d’aquesta família de carnissers i en són l’ànima, però són molt conscients que sense el seu equip no podrien ser on son. A Ca La Rossa són un equip i tots sumen.

Ca La Rossa és coneguda per la qualitat del seu producte. Com diu en Pep, es cuiden al màxim les matèries primeres per tal d’elaborar els millors productes. Però això no és tot, Ca La Rossa explica el seu èxit per la combinació d’aquesta qualitat juntament amb una atenció al públic excel·lent. El Pep i la Marga poden presumir d’estar cada dia de la setmana darrere el taulell (només tanquen els dimarts i diumenges a la tarda) i això fa que Ca La Rossa sigui més que una carnisseria, tingui ànima.

El que volem tractar en aquesta entrevista és precisament això, parlar de l’ofici del carnisser, de la seva filosofia i manera d’entendre aquesta professió.

Quin futur els hi espera a les carnisseries?

Fa uns anys va haver-hi una mica d’incertesa sobre que passaria amb els petits comerços quan van començar a arribar les grans superfícies càrniques i les carnisseries als supermercats. Sempre han existit però aproximadament d’una dècada cap a aquí, aquest tipus de comerços han proliferat encara més i han arribat als pobles.

Per sort, avui dia podem dir que la gran majoria dels nostres clients han continuat comprant a Ca La Rossa perquè la societat evoluciona en bona direcció. Es valora la salut, la bona alimentació, l’artesania, el producte de proximitat. La qualitat s’aprecia.

Per tot això crec fermament que si les coses es continuen fent bé, amb esforç i dedicació, auguro un llarg futur a les petites carnisseries professionals.

Què diferencia les grans superfícies respecte les carnisseries?

Principalment aquesta artesania a la que feia referència. L’artesania passa per seleccionar personalment el bestiar i per tractar-lo amb cura i respecte durant la seva vida i després de la seva mort. Les línies de muntatge, de producció, basades en les grans superfícies càrniques, els grans escorxadors industrials, no respecten l’animal com en un procés petit i cuidat ja que el que busquen és produir a gran escala tonelades de carn. Impossible trobar-hi qualitat i respecte.

Expliqui´ns aquest concepte de respecte per l’animal.

Quan es sacrifica a un animal el deure que té el carnisser és pensar en la vida d’aquell animal, respectar-lo. La responsabilitat d’aprofitar-ho tot bé, de no ofendre la mort. “No es malgastarà ni el tros més petit de carn”. Això és ser carnisser.

A la granja, els animals formaven part de la família. Sacrificar un animal és la part més difícil, la mort és dolorosa. És per això que el deure dels carnissers es tractar amb cura aquesta carn després de la mort.

No es tracta simplement de tallar la carn, sinó que es tracta de donar la millor vida al animal mentre visqui i quan l’animal mor, em d’intentar respectar-lo. Estem manipulant un tros de vida. Mai s’ha d’oblidar això. I repeteixo, aquest respecte passa per no desaprofitar cap tros de carn.

Mentre l’animal viu, el respecte hi ha de ser en tot moment. Per exemple, un dels moments decisius per determinar la qualitat de la carn és el trasllat dels animals de la granja al escorxador. Segons el tracte que rebin hi haurà més o menys qualitat en la carn.

Nosaltres tenim l’avantatge que estem molt a prop del nostre escorxador, que és un dels escorxadors petits que tracten amb cura als animals i les canals un cop sacrificats.

I per acabar, què implica aprofitar-ho tot bé?

A Ca La Rossa ho venem i aprofitem tot (potes i morro per fer “cap i pota”, tripa i sang per fer botifarres..). Respectem igual un tros de bistec, filet o entrecot com les parts per fer hamburgueses o guisats (fricandó, estofat..). No és just sacrificar un animal només per un filet.

És també feina del carnisser educar a la gent que compra a casa seva, sobre el deure de menjar bé i de que totes les parts poden ser igual de bones (les parts de l’animal menys nobles; des de el morro fins a la cua, també s’han de menjar).

En definitiva, vendre-ho tot. Fem una gran varietat d’embotits amb totes les parts, que també venem de manera separada a la botiga. A més, també expliquem com fer receptes amb totes les parts de l’animal.

Per acabar, m’agradaria incidir en veure de manera diferent la visió clàssica que el carnisser mata els animals. El carnisser té el deure més important, ensenyar als éssers humans que s’ha de valorar tot i només d’aquesta manera es podran respectar.

Ca La Rossa


CA LA ROSSA, S.A. utilitza “COOKIES” per garantir el correcte funcionament del nostre portal web, millorant la seguretat, per obtenir una eficàcia i una personalització superiors, per recollir dades estadístiques i per mostrar-li publicitat rellevant.
Si continua navegant o premeu el botó "ACCEPTAR" considerarem que accepta tot el seu ús. Podeu obtenir més informació a la nostra POLÍTICA DE COOKIES a peu de pàgina.

ACEPTAR
Aviso de cookies